Lørdag d.23. januar var der dejlig varmt i Adsbøls klubhus. Oldermand fra Als- og Sundeved Snapselaug Hans Andresen fortalte nemlig om kryddersnapse, hvornår man samler planter og bær ind, hvilke planter og bær der er bedst egnet til hvad, og hvordan man i det hele taget laver kryddersnaps. Bagefter fik forsamlingen lov at smage! Der var bred tilstrømning og mange overraskede kommentarer, når en smag var helt anderledes end man havde regnet med. Under den efterfølgende spisning svarede Hans Andresen også på spørgsmål og hele aftenen fik de tilstedeværende tips og ideer til nye kombinationer og muligheder. Det var en helt ny verden, der åbnede sig for nogle, og for andre var det en udvidelse af det kendte. Der var stor tilfredshed med aftenens forløb, som formand Mona Johannsen opsummerede i sin takketale til Hans Andresen.
Hans Andresens tips kan læses her, med venlig tilladelse fra forfatteren:
Planter til kryddersnaps/ ved Hans Andresen, http://www.ass-snapselaug.dk
Overordnet set skal man tænke på følgende:
Brug Lademanns naturfører som guide, den angiver også, hvilke planter der er giftige.
Jo længere væk fra veje, man plukker planter/blade, jo bedre. Og jordbunden har stor betydning for smagen, jo mere sand, jo bedre.
Man bør ikke skylle det grønne, man plukker, det tager lidt af smagen. Klip bladene ned i snapsene, ikke tag dem med fingrene, der bliver smag siddende på fingrene. Man starter altid med at putte planterne i ren snaps. Her duer (som regel) snaps med smag IKKE. Brug som hovedregel Brøndum. Hold altid planterne dækket af snapsen, ilt giver misfarvning. Brug f.eks. det indre låg fra sildeglas, kombineret med korkpropper ovenpå. Ved bær fyld altid helt op med bør, det gælder ikke med blade, bark osv.
Når emnet har trukket færdigt, blandes det med snaps til det smager godt. Brug ALDRIG rørsukker, det forandrer smagen for meget, men almindelig sukker kan sagtens bruges, hvis man synes. Hæld aldrig snaps i essens, men omvendt.
Snapse lavet på planter (men ikke på bær) har godt af at blive rystet. Et par måneder i en bil gør en stor forskel, men de skal transporteres i en kølekasse, så de ikke påvirkes af temperatur.
Foreningen har egen “snapsejord” ved Jægerslyst på Fiskbækvej ved Gråsten.
Måned | Navn | Hvad bruges | Trækketid | Holdbarhed | Kan bruges mod/hjælper |
April | Martsviol og stedmor | Hele planten minus rødderne | 1 uge | 2-3 år | Slimhinder/luftveje |
Solbær | Blade og blomster, (bedre end på bær) | 1 uge | Mange år | Blodtrykssænkende, kolesterolsæn kende | |
Pil | Tyk inderbark af gammelt træ | 1 måned | Flere år | Smertestillende. Led- og muskelsmerter | |
Bøg | Knopper | 1 uge | Flere år | ||
Havemalurt (artemisia arborensis) | Friske skud | 3-4 dage | Mange år | ||
Maj | Eg | Blomster, rakler (den bedste snaps på eg) | 1 uge | Mange år | Diarre |
Vildæbler og æbler | Blomster i udspring | 10 dage | Mange år | ||
Pil | Blomster, prøv forskellige arter | 10 dage | Flere år | Smertestillende, men forskel på arterne | |
Hvidtjørn og hanesporetjørn | Blomster | 1 uge | 2-3 år | Hjertestyrkende | |
Gingko bilopa(se også oktober) | Blomster
(især de, der dufter af vanille) |
4 dage | Flere år | Hjertestyrkende, karudvidende, styrker hukommelsen | |
Døvnælde | Den blomstrende top (også god til te).Køres gennem persillehakker og tørres ved varme | 1 uge | 6-7 år | Virker på urinvejene | |
Timian | Kun tørret. Køb god kvalitet. | 1 uge | Mange år | God for luftveje, kan forhindre forkølelse i at sprede sig. | |
Rosmarin | Kun tørret. Køb god kvalitet. | 1 uge | Mange år | God for luftveje, kan forhindre forkølelse i at sprede sig. Hæver lavt blodtryk, modvirker stress og depression. | |
Juni | Strandmalurt
Nr 1 af alle kryddersnapse! |
Plukkes så langt væk fra vandet som muligt. Brug de friske skud, der er lette at knække af. Lidt kan gøre det! | 3 dage | Mange år | |
Kvan
Også god som likør. |
Vær meget opmærksom på, at du plukker den rigtige plante, andre skærmplanter kan være giftige! (Ulkebøl krigshavn)
Det lille blad på bladskeden |
1 uge | Mange år | Meget c-vitamin. | |
Hyldeblomst | Før de er udsprungne, før de er hvide | 1 uge | 2 år | ||
Morgenfrue | Kronblade. Skal tørre et par dage først | 1 uge | Mange år | Heler hud infektioner m.m. | |
Røllike | Blomster uden grønt skær | 1 uge | Skal stå mindst 5-6 år, før den kan drikkes. Jo ældre jo bedre | God for tarme, sårhelende | |
Tormentil
(Potentilla erecta) |
Det er den art, hvor blomsterne kun har 4 gule kronblade. Det er KUN roden, der bruges | 2 måneder | Mange år | sårhelende | |
Pors (bedst sidst i juni). Skal stå med fødderne i vand. Frøslev mose. | Den nye tilvækst | 1 uge | Mange år | ||
Perikon | Hele den blomstrende top | 1 uge | Flere år | God mod depressioner.Beroligende. Øger lysfølsomhed. | |
Juli | Hæg | Bær, de helt modne.Slås med solsorten! | 2 mdr | 5 år | |
Amelancier/bærmispel | Som hæg | Som hæg | Som hæg | ||
Surkirsebær | Bær | Mindst 3 mdr | Flere år | ||
Valnød | Højest 5 nødder til 70 cl | Mindst 4 mdr.Filtrer næste år i juli/ august. Kan drikkes til jul. | Mange år | ||
Der er stadig perikon og andre planter. Vær opmærksom på ferierejser. | |||||
Au-gust | Kræger (betyder “dårlig blomme”), kryds mellem slåen og blomme | Såvel bær som sten | 3 mdr. mindst | Mange år | Meget c-vitaminholdig |
Klitrose | Sorte hyben.tørres | 2 mdr. | 3-4 år | ||
Røn | IKKE blomsterne, er giftige.Bærrene – skal ikke tørres. | 2 mdr. | Flere år | God til al røget mad. | |
Lyng | Blomster uden meget grønt | 1 uge | Flere år | Mod gigt. blomster og blade kan også bruges i badekar.. | |
Hvid- og hanesporetjørn | Bær | 1-2 md | 3 år | ||
Hyldebær | Bær | 1 dag på RØD AALBORG | ? | ||
Revling, blåbær, mosebøllebær, tyttebær | Bær. Bør blandes, revling er giftig i sig selv, må ikke anvendes alene | 2 mdr | 5 år | ||
Mirabeller | Såvel blommerne som stenene for sig | 3 mdr for blommer, ½ år for stenene | |||
Paradisæbler | Fjern kernehus og stilk, frys dem, hæld snapsen over dem, mens de stadig er frosne | 2 mdr | ? | ||
Sept | Hindbær | De sene har mest smag. Skovhindbær nr.1 | 1 mdr | 3 år | Meget sund. styrker de langsgående muskler i maven. |
Skovæbler | Som hindbær | Som hindbær | Som hindbær | ||
Gingko bilopa | De gule blade | 4 dage | |||
Brombær | De mest modne.pluk direkte ned i glasset. | 1 mdr | 2 år | ||
Glansbladet hæg | 2 mdr. | ? | En drik for guder og engle | ||
Modne valnødder | Se opskrift på ass hjemmeside | Kolesterolsænkende. | |||
Okt. | Modne æbler | Skal ikke fryses. 1 helt æble er nok.Hold det under snapsen | |||
Slåen | Skal IKKE fryses, taber smag. Er også god med rød aalborg. | 3 mdr. | |||
Hvis du vil lave abrikossnaps, da brug tørrede abrikoser. Husk abrikoskerner er giftige.
Klok8 blomster kan også bruges, såvel med blomst som frø. Lang trækketid.
Bakkenelliker, blomster, trække 2 dage.