Spring til indhold

Om Adsbøl

Adsbøl er en landsby lige udenfor Gråsten, på vejen mellem Gråsten og Sønderborg. Landsbyen ligger meget idyllisk lige ved Nybøl Nor. I området er mange bække, og i gamle dage var karpedambrug udbredt. Der bor ca. 500 mennesker i området.

Adsbøl har egen kirke og friskole. Adsbøl sogn hørte først under Ullerup, fra 1567 blev det selvstændigt. Fra 1708 var sognepræsten i Adsbøl tillige hofpræst i Gråsten for hertugen, og betjente Adsbøl-Graasten, som kaldet hed. Fra 1979 ændredes navnet til Graasten-Adsbøl pastorat.

Adsbøl er opstået omkring år 1100-1200 i forbindelse med den nu forsvundne herregård Holbæk ved Nybøl Nor. Adsbøl er ældre end Gråsten.

I Adsbøl er der adgang til “ægte bredbånd”, idet Sydenergi har lagt fiberoptik ned i området.

Borgerforeningen sørger for et alsidigt udbud af aktiviteter.

Mandag den 20. august 2007 blev Adsbøl området ramt af det, der på fagsproget hedder en ”konvektiv bombe”. I løbet af cirka 2 timer faldt der 152.6 millimeter regn over et område på 2 gange 2 kilometer. Ifølge Meteorologisk Institut svarer det til ca. 5.3 millimeter regn i minuttet. Det er danmarksrekord.

En konvektiv bombe kræver varm luft med megen vanddamp, luften skal stige til vejrs og højt oppe skal der være kraftig aktivitet med stærke luftstrømme. Alle tre faktorer var opfyldt den aften i Adsbøl.
Den mest åbenlyse effekt af dette uvejr var et stort brud på vejen mellem Gråsten og Sønderborg og brud på jernbanedæmningen ved Kobberholmvej nr. 33. Toget nåede lige over før dæmningen brød sammen.

Den ødelagte hovedvej mellem Gråsten og Sønderborg

Derudover var stort set alle i området ramt af uvejret på den ene eller anden måde. Alle kældre var oversvømmede, mange indkørsler ”flyttede” sig, og det gik hårdt ud over flere huse og haver.

Vejen blev genåbnet fredag den 28. september, og jernbanedæmningen taget i brug igen den 16. oktober.

Gråsten Forum

Adsbøl Borgerforening

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev

- husk at checke mail. Den skal du bruge for at bekræfte din tilmelding. Uden bekræftelse modtager du ikke Nyhedsbrev.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *